Пасхальне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2016 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Іринея, Архієпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2016

Воскрeс Иисус от гроба, якоже прорече, даде нaм живот вечный и вeлию милость.

(З богослужіння в день Святої Пасхи)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Пасхальне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2015 р.

Улюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Нині весь світ святкує Світле Христове Воскресіння: на небі Воскреслого Господа оспівують святі ангели, на землі сподобилися славити Його ми разом зі Святою Церквою; сьогодні саме пекло оголосилося благовістям про воскресіння і визволило своїх бранців. Господь наш Іісус Христос Своїм воскресінням виправдав нас перед судом Божественного правосуддя від провини за всі наші минулі гріхи, своєю правдою закриває нас за всі наші теперішні гріхи, виправдає всіх, хто вірить у Нього, і на останньому суді. Як вчить святий апостол Павло, Він „був виданий за гріхи наші і воскрес для виправдання нашого‟ (Рим. 4:25).

Безвідрадним було становище роду людського до Воскресіння Христового. За порушення заповіді в раю над нашими прабатьками і над всіма їхніми нащадками, тобто над усіма нами, тяжів праведний гнів Божий: люди були вигнані з раю та були приречені до смерті тілесної, яка слугувала лише переходом до другої смерті вічної – до вічних мук у пеклі разом із дияволом. Але якщо великою була наша провина перед Богом, то й жертва за гріхи наші була принесена неосяжна. За нас постраждав і помер на хресті не простий чоловік, а Бог, Який прийняв єство людське в іпостасне поєднання зі Своїм Божеством. Як Бог нескінченною праведністю Своєю Він покрив всі наші неправди, Своєю святістю божественною Він освятив спаплюжену гріхом природу нашу, Своєю божественною всемогутністю Він зруйнував царство диявола, визволив нас від рабства йому і вічної смерті в темницях адових.

У Христі здійснилася та здійснюється і по нині таємниця нашого Відкупленя. Пояснюючи цю невимовну тайну, святитель Кирил Ієрусалимський пише: „Ми були ворогами через гріх, і Бог визначив смерть грішнику… але Бог зберіг і істину визначення, і силу людинолюбства. Возніс Христос „гріхи наші тілом Своїм на древо, щоб ми, звільнившись від гріхів, жили для правди‟ (1 Пет. 2:24)‟. Святитель Іоанн Златоуст доповнює: „Христос заплатив набагато більше, ніж чим ми були повинні. Його оплата в порівнянні з боргом  те  саме,  що  безмірне  море  в порівнянні з малою краплею. Отже, не сумнівайся, людино, побачивши таке багатство благ; не цікався знати, як погашена іскра смерті і гріха, коли на неї пролито ціле море благодатних дарів‟.

Великою втіхою для нас є те, що зі Священного Письма та творів богоносних Отців і учителів Церкви ми отримуємо одкровення тайни спасительного про нас Промислу Божого і познаємо, що Воскресіння Христа Спасителя стало перемогою над смертю і зробило нас причетними воскресіння та життя вічного.

Спостерігаючи, особливо в наш непростий час, навколо себе часту смерть, оплакуючи близьких і знайомих нам людей, які пішли з життя, ми буваємо готові віддаватися невтішній скорботі, а декого з нас смерть доводить навіть до відчаю. Святитель Григорій Богослов одного разу сказав: „Раніше, до Христа, не було нічого слабкішого за нас і сильнішого за смерть. Після Христа немає нічого сильнішого за нас і слабкішого за смерть‟. Сьогоднішній день говорить нам про радісну надію, що і за межами цього земного скитання є Нове життя – життя в Бозі і з Богом. Воскресінням Христовим ми „смерті святкуємо умертвлення… іншого життя вічного початок‟. Запорукою вічної радості і блаженства, про яку Апостол говорить, що її не висловити ніякими словами, є та духовна радість, якою ми живемо в пасхальні дні: „Не бачило око, і вухо не чуло, і на серце людини не приходило те, що Бог приготував тим, хто любить Його‟ (1 Кор. 2:7).

Прийдіть же всі вірні поклонімося святому Христовому Воскресінню, завжди благословляючи Господа! Нині Агнець Божий, Який взяв гріхи світу, Своїм Воскресінням повернув нас від смерті до життя, від землі до небес, нині Пасха непорочна, Пасха, яка освячує всіх вірних. Нехай же жодна гріховна справа, жодна нечиста думка не затьмарює нашої радості в ці святі дні.

Улюблені у Господі брати і сестри, вітаю Вас із великим торжеством любові Божої – Воскресінням Христовим! Бажаю Вам від Воскреслого Христа Життєдавця невичерпної духовної радості, здоров’я, миру і злагоди у Ваших родинах і в нашій Державі.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

  + ІРИНЕЙ, АРХІЄПИСКОП НІЖИНСЬКИЙ І ПРИЛУЦЬКИЙ

Пасха Христова
2016 року
м. Ніжин