Різдвяне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2017 р.

 РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Іринея, Архієпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2017

Різдвяне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2016 р.

Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління! (Лк. 2:14)

Дві тисячі років тому пролунав цей ангельський піснеспів над полем Віфлеємським і лунає понині над усім всесвітом, сповіщаючи велику благочестя тайну ‒ народження у плоті Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Що може бути для нас дорожчим за мир, і що вище за благовоління Боже? “І на землі мир”, ‒ співають ангели, але скептичний розум людський невільно може поставити запитання: де ж той омріяний мир, коли навіть в наш гуманний час всюди на землі точаться війни і проливається людська кров? Ми, православні християни, твердо знаємо, що обітниці Божі є непорушними, і воїнства ангельські ні в якому разі не могли помилитися. У цю святу ніч погляди всіх небожителів звернені на віфлеємську печеру. Саме тут бачать вони мир, який оспівують. Бачать вони Єдинородного Сина Божого, Який зійшов на землю, Начальника миру Господа Іісуса Христа, “бо Він, ‒ за словом апостола, ‒ є мир наш” (Еф. 2:14).

         До пришестя у світ Спасителя для людини в наслідок гріхопадіння ніде не було миру: ані з боку землі, ані з боку неба. Одна ворожнеча давня панувала на землі, весь рід людський був ворогом Божим. Народжений у вертепі віфлеємському і спочилий у яслах Іісус Христос воістину приніс мир на землю і благовоління Отця Небесного до людства. Дивлячись на глибину смирення Царя Слави, ангели вбачають у Божественному Немовляті Вседержителя, про Якого сказано у пророків “зійде, як дощ на траву, і як роса, що падає на землю; в часи днів його засяє правда і буде великий мир, аж доки світить місяць (Пс. 71:6-7); поламав лук, знищив зброю і колісниці попалив вогнем (Пс. 45:10); і перекують мечі свої на орала, і списи свої на серпи (Іс. 2:4); і вовк буде жити разом з ягням, і барс буде лежати разом з козеням (Іс. 11:6)”.

         Оспівуючи пришестя у світ Сина Божого, святитель Філарет Чернігівський говорить: “Християнине! Ніколи Бог не являв Себе на землі в такому великому світлі, в таких високих образах, як він явився тобі в Христі. Християнство є повне одкровення Божества, ‒ настільки повне, наскільки може воно бути повним на землі; воно є самим духовним, найчистішим одкровенням Божества, наскільки може бути духовним одкровення, яке призначене для синів землі”.

         “Мир залишаю вам, мир Мій даю вам, ‒ звертається до кожного з нас Спаситель, ‒ не так, як світ дає, Я даю вам. Нехай не тривожиться серце ваше і нехай не страхається” (Ін. 14:27). Це не той мир, при якому люди можуть лицемірити і обманювати один одного, а мир, який супроводжується тихою радістю, який наповнює серце любов’ю навіть до ворогів, мир, який ніхто і ніщо не може відібрати у людини. Це ‒ мир совісті, мир з Богом, з самим собою. Ось який мир приніс на землю Син Божий, ось який мир оспівували ангели Божі при Його народженні на небі.

         Хто винен, якщо люди не хочуть приймати цей мир у свої серця, привносити його в життя, у свої земні відносини, знаходячи в ньому щастя і блаженство? Як отримати нам цей жаданий мир, як досягти того, щоб він невідступно перебував у нашому серці? Божественний Примиритель неба і землі Сам показує нам шлях до цього. За словом апостола Павла, Сам Господь Іісус Христос невпинно благовістить мир нам “далеким і близьким” (Еф. 2:17), закликаючи людство до щастя: “Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас; візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим” (Мф. 11:28-29). Він ‒ Бог предвічний, нашого раді спасіння став людиною; Він ‒ Владика неба і землі, народився у вертепі, замість колиски лежав у яслах скотських; Він ‒ Царь слави, був повитий убогими пеленами… Прийдіть же, поклонімося Йому і припадемо до Його ясел у смиренні серця, усвідомлюючи свою нікчемність, з почуттям покаяння. І Він дасть мир серцям нашим, і оточуючий нас світ умиротворить, брані втамує і дарує нашій рідній землі мир і Своє небесне благословення.

         Возлюблені у Господі боголюбиві пастирі, чесне чернецтво, дорогі брати і сестри! З глибоким почуттям духовної радості, від усього серця, сповненого найвищих переживань, вітаю всіх вас з великим і радісним святом ‒ Різдвом у плоті Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа! Нехай новий рік, що наступає, буде для нас роком миру, любові і добробуту.

         “Сам же Бог миру нехай освятить вас у всій повноті, і ваш дух, і душа, і тіло у всій цілості нехай збережеться непорочно в пришестя Господа нашого Іісуса Христа” (1 Сол. 5:23).

ІРИНЕЙ,

АРХІЄПИСКОП НІЖИНСЬКИЙ І ПРИЛУЦЬКИЙ

Різдво Христове

2016/2017 рр.

м. Ніжин