Пасхальне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2017 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Іринея, Архієпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2017

Небеса убо достойно да веселятся, земля же
да рaдуется, да прaзднует же мир,
видимый же вeсь и невидимый:
Хритос бо воста, весeлие вечное.

(З богослужіння в день Святої Пасхи)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Пасхальне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2015 р.

Улюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри, яка велика сила міститься в цих словах, скільки радості дають вони серцям, з вірою приймаючим те, про що провіщають вони! Які б скорботи не гнітили нас у нашому житті, та якщо нам скажуть: “Христос воскрес!” ‒ легко і радісно стає на душі, і ми вже не відчуваємо того тягаря, що до цього давив на серце. Як сонце, що сходить над землею, проганяє своїми променями нічну темряву, повсюди розливаючи радість життя, так і світло, що засяяло від Сонця правди, від гробу Христа Життєдавця, прогонить темряву гріха і дарує нам надію на блаженство життя вічного.

Перше слово, яке сказав Воскреслий Господь жінкам мироносицям, було “радуйтеся!” (Мф. 28:9), і це слово мало не перебіжне значення, не було незначущим звуком. У ньому полягала невимовна благодать, принесена нам Воскресінням Христовим, воно справило надзвичайний вплив на серця тих, до кого було звернене: повні неземного блаженного захвату, мироносиці вже не пам’ятають ніякої скорботи, і духовна радість, яка раптово переповнила їх серця, виливається назовні і невтримно поспішає повідомити про себе іншим близьким серцям. “Радуйтеся!”, ‒ говорять вони апостолам; “радуйтеся!”, ‒ повторюють апостоли іншим учням; “радуйтеся!”, ‒ лине це слово з кінця в кінець, із краю в край, наповнюючи весь всесвіт благою вістю про Воскресіння Христове!

Радість Воскресіння Христового ‒ радість загальнолюдська, всесвітня. Після гріхопадіння Адама сумління людства було обтяжене усвідомленням провини перед Богом, протягом усієї історії людства найкращі його представники намагалися найти вихід із тієї безодні, у якій вони бачили себе. Але задача виявилась не під силу нашому єству, і люди могли тішити себе лише спогадами про блаженство “золотого віку” і смутною надією, що ці часи колись повернуться. Всі народи, так чи інакше, очікували свого визволителя.

Щоб дати гріховному людству можливість знову долучитися до джерела життя і світла “Слово стало плоттю і вселилося між нами, повне благодаті й істини; і ми бачили славу Його, славу, як Єдинородного від Отця” (Ін. 1:14). Звершилась неосяжна тайна  втілення  Бога  Слова.  “І  безперечно,  ‒  говорить  апостол, ‒ велика благочестя тайна: Бог явився у плоті, виправдав Себе в Духові, показав Себе ангелам, проповіданий у народах, прийнятий вірою в світі, вознісся у славі” (1 Тим. 3:16). Воскреслий Христос закликає нас підкоритися законові Божественної Любові і з новою силою полюбити всіх, кого Провидіння Боже посилає нам на життєвих шляхах, не поділяючи їх на ближніх і дальніх, своїх і чужих, але усім служачи, як служили би ми самому Христу.

Ми, християни, переконані ‒ ніщо не може відлучити нас від любові Божої! У нашому повсякденному житті, у житті народів і держав, у житті світової, загальнолюдської спільноти ми постійно зустрічаємось з різноманітними проявами гріха. Але ми знаємо, що Господь Іісус Христос узяв на себе гріх світу (Ін. 1:29). Христос переміг світ (Ін. 16:33). Усім проявам сил гріха, сил зла ми покликані протистояти нездоланною силою Воскресіння Христового. Бо, як говорить Господь в Євангелії “неможливе для людей ‒ можливе для Бога” (Лк. 18:27). Святитель Григорій Богослов у слові на Святу Пасху пояснює, що Сам Господь уподібнюється нашому Лікареві, Котрий схиляється над ранами нашими і подає зцілення хворим, незважаючи на те, хворою є окрема людина, чи хворе все суспільство.

Воскрес Христос ‒ і не повинно бути для нас невиліковної скорботи. Повстанням із гробу Переможця аду і смерті по всьому світові поширилась світлоносна сила оновлення, яка може зцілити і наші рани. Воскрес Христос, і разом з Ним воскресають у наших серцях світлі надії. Приходять і відходять горе і скорбота, життєві негаразди і труднощі, але радість Пасхи перебуває незмінною і вічною. Нехай зміцнить наші душі і серця пасхальна радість і світло Христового Воскресіння, нехай перебувають вони в наших домах і зігрівають нас теплом любові Христової з тим, щоб для кожної людини ми були воістину братами і сестрами у Христі. Святий апостол і євангеліст Іоанн Богослов свідчить: “Хто робить добро, той від Бога” (3 Ін. 1:11).

Улюблені у Господі брати і сестри, знову і знову щиросердечно вітаю Вас з величним святом Пасхи! У цей день нашого духовного торжества нехай наповняться наші серця радістю про Воскреслого Господа Спасителя і нехай повсюди лине світле пасхальне вітання:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

  + ІРИНЕЙ, АРХІЄПИСКОП НІЖИНСЬКИЙ І ПРИЛУЦЬКИЙ

Пасха Христова
2017 року
м. Ніжин