Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Батуринського Іринея 2008 р.

“Велия благочестия тайна: Бог явися во плоти” (1 Тим. 3, 16)

Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Батуринського Іринея 2008 р.

Улюблені о Господі пастирі, чесне чернецтво, дорогі браття і сестри! Духовно радіючи з приводу вселенського торжества разом з вами, сердечно вітаю усіх із предивним святом Різдва Христового та Новим роком!

У цю святу ніч Бог дарував нам ні з чим незрівнянну радість знов і знов, як і два тисячоліття тому смиренним пастухам, доторкнутися до Великої Благочестя тайни – явлення у плоті Того, хто є Началом усіх Начал – Спасителя світу Господа нашого Іісуса Христа. Здійснилась найвеличніша подія, на яку рід людський чекав протягом багатьох століть. Господь зійшов із небес, щоб спокутувати гріхи світу і навіки поєднати людину з Богом. Слово втілилося, щоб зробити нас “спільниками Божої природи” (2 Пет. 1, 4). “Син Божий став Сином Людським, щоби людина змогла стати сином Божим”, – говорить священомученик Іриней, єпископ Ліонський (Проти єресей ІІІ, 10, 2). Розкриваючи цю думку, святитель Афанасій Великий підкреслює, що “Син Божий став людиною, щоб нас зробити Богом” (Слово про втілення Бога Слова).

Пришестя Господа у світ відкрило велику таємницю Його безкінечної жертовної любові до усіх нас. Ось чому для кожного християнина сенс людського життя полягає у приготуванні себе до вічності через виконання святих заповідей Господніх. Це означає, що і нам необхідно навчитися прощати, любити і носити тяготи один одного, підтримувати усіх, хто потребує нашого співчуття, втіхи, просто доброго слова. Не будемо зачиняти від них наше серце, поділимося своєю внутрішньою радістю. Проте у сучасному світі так багато уявної, несправжньої радості, а щире людське співчуття і любов зустрічаються, на жаль, так рідко. Тільки любов’ю ми зможемо просвітити тьму невір’я і допомогти нашим ближнім осягнути всю повноту православної віри, відчути у своєму серці Божественну Любов і знайти радість Надії.

Любов, що була явлена Богом у втіленні Його Сина, перевершує будь-яке розуміння, але ця любов істинна і дарується усякому, хто її приймає, розділяє і знаходить у ній розраду. Будемо пам’ятати, що лише очима віри здатні ми узріти усю велич та неосяжність цієї Любові і сповнитися радості від того, що нас, слабких і грішних, так любить Господь.

Бог втілився, зійшов у світ, що лежить у злі, і показав усьому людству шлях спасіння. Цей шлях протягом двадцяти століть освітлює Віфлеємська зірка і слугує нам дороговказом у неспокійному житейському морі, особливо зараз, коли християни з усієї сили мають протистояти натиску спокуси, пороку і зла.

Переживаючи радість Різдва Христова, з почуттям подяки зустрічаємо ми і новий вінець благості літа Господня. І, хоча від нас приховане все те, що принесе нам новий рік, ми зустрічаємо його у веселості серця, бо в наших душах народжується Христос. Різдво Христове – це вічне свято зустрічі з Богом, а тому близьким нам є натхненний заклик Матері Церкви: “Христос раждается – славите‚ Христос с Небес – срящите” (Канон Різдва Христового, Пісня 1). Сьогодні, у свято Різдва, ми дякуємо Господу за милості, що були явлені нам у минулому, і прохаємо духовних і тілесних сил у Новому, 2008 році.

Ви знаєте, що 2007-го року рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви була створена Ніжинська і Батуринська єпархія УПЦ шляхом виділення її зі складу Чернігівської єпархії. Наша єпархія об’єднує парафії і монастирі на території Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Варвинського, Ічнянського, Коропського, Ніжинського, Носівського, Прилуцького, Срібнянського і Талалаївського районів Чернігівської області. Головна задача усіх вірних чад Православної Церкви у новоствореній єпархії – відродити тисячолітні традиції духовності і благочестя на давній слов’янській землі, що славна подвигами сонму святителів і преподобних. У році, що відходить, Господь благословив відвідати парафії довіреної нам єпархії. Ці зустрічі були гостинними і щирими, серце зігрівало тепле молитовне спілкування.

Ми з радістю вітаємо нашу боголюбиву паству із відновленням колись поруганих і зачинених безбожною владою храмів і відкриттям нових церков, де тепер здійснюється служба Божа. У 2007 році нами були освячені новозведені храми та встановлені хрести на місті будівництва майбутніх. Але, як не веселить наших сердець відкриття храмів, згадаємо повчання святителя Ігнатія Брянчанінова: “Не Богу потрібні наші молитви! Він знає і раніше за наше прохання, чого ми потребуємо…молитва необхідна нам: вона усвоює людину Богові” (Твори Єпископа Ігнатія (Брянчанинова). Т.I. С. 141).

Будемо молитися і радіти, улюблені у Христі отці, браття і сестри, поспішаємо за волхвами і пастухами, щоби поклонитися Божому Немовляті Христу, і разом з янголами заспівати “Слава в вышних Богу‚ и на земли мир‚ в человецех благоволение” (Лк. 2,14). Нехай радість о народженні Христа переповнить наші серця! Нехай цей рік буде наречений роком благості Божої! Станемо же достойні осяяння тим світлом, що явилося нам у Різдві Господа Нашого Іісуса Христа.

Різдво Христове
2007/2008 рр. м. Ніжин
ІРИНЕЙ, єпископ Ніжинський і Батуринський