Різдвяне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2016 р.

 РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Іринея, Архієпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2016

Різдвяне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2016 р.

Возсиял еси, Христе, от Девы, разумное Солнце Правды, и звезда Тя показа в вертепе, вмещающася Невместимаго. Волхвы наставил еси на поклонение Твое, с нимиже Тя величаем: Жизнодавче, слава Тебе.

(Тропар на великій вечірні свята)

Возлюблені у Господі боголюбиві пастирі, чесне чернецтво, дорогі брати і сестри! З глибоким почуттям духовної радості, від усього серця, сповненого найвищих переживань, вітаю всіх вас з великим і радісним святом − Різдвом у плоті Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа!

Великий і світлий нині день, про який святитель Іоанн Златоуст сказав: “Ось настає свято, важливіше за всі: хто і назве його початком усіх свят, той ніяк не згрішить”. Нині народився Христос, “засяяло світло розуму”, Бог зійшов на землю, щоб земні люди піднеслися до неба, “люди, які ходили в темряві, побачили Світло велике!” (Іс. 9:2). Справдилися тисячолітні пророцтва: Зоря Віфлеємська віднині світить кожній людській душі, ведучи нас до Господа, ведучи від темряви до світла, від горя до радості, від гріха до праведності.

Першим свідченням про Різдво Христове були слова Ангела Господнього, звернені до віфлеємських пастухів, котрі несли нічну череду біля своїх отар. “І сказав їм ангел: не бійтеся; я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь… І раптом з’явилося біля ангела численне воїнство небесне, яке славило Бога і промовляло: слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління” − так оповідає про найвеличнішу подію Христового Різдва святий апостол і євангеліст Лука (Лк. 2:10-11; 13-14).

         У піснеспівах різдвяних богослужінь Свята Церква називає Різдво Христове тайною, явленою Богом людству у Втіленні Свого Єдинородного Сина, порівнює Пришестя Христа Спасителя з сяянням Світла Божественного, іменує Христове Різдво “великим і преславним чудом”, бо віднині “царствує Христос на віки”. Все наше життя повинно стати ніби безперервним богослужінням, втіленням апостольських слів: “Будьте святі в усіх вчинках” (1 Пет. 1:15). Святитель Інокентій Херсонський говорить: щоб достойно зустріти Різдво Господа і Спасителя нам необхідно “з’єднатися з Ним усім єством своїм, потрібно дати Йому вселитися в розумі і серці нашому, необхідно почати жити Його пресвятим життям”. Боговтілення − це дар Божий людству: приймаючи Христа, воно стає причетним Його благодаті, Його силі, Його славі, Його істині та любові. Приймаючи цей дар в усій його неосяжній повноті, ми повинні перетворити себе так, щоб віра стала центром усього нашого буття, бо тільки тоді, просвічені Духом Христовим, ми зможемо преображати оточуючий нас світ. Бог втілився і зійшов у світ, який лежить у злі, вказавши всьому людству шлях спасіння. Впродовж двадцяти сторіч світло Віфлеємської зірки освітлює людям цю дорогу.

         На превеликий жаль, минулого року на нашій землі продовжувалася литися кров. Дорогі брати і сестри, у ці святі різдвяні дні примножимо наші молитви, щоб Спаситель світу дав нашому народу силу і розум перемогти ненависть і насильство та знайти шляхи до примирення. Священний обов’язок кожного православного християнина − всіляко протистояти злу добром. “Не бувай переможений злом, а перемагай зло добром”, − закликає апостол Павел (Рим. 12:21). Нехай наші молитви, слова і справи допоможуть духовному зціленню нашої дорогої Батьківщини, повертають душевний мир і любов в серця людей. Будемо возвіщати істину Христову і ближнім, і дальнім. Виконаємо завіт святого апостола Петра: “Служіть один одному, кожен тим даром, який прийняв, як добрі домоправителі різноманітної благодаті Божої” (1 Пет. 4:10).

         Щиросердечно поздоровляю кожного з вас, возлюблені брати і сестри, з великим святом Різдва Христового і Новоліттям! Нехай Господь дарує вам душевну радість, благословить вас миром, здоров’ям, благоденством і своєю всесильною допомогою. Вслід за святим Василієм Великим закликаю: “Прийдіть, поклонімося разом з волхвами, воздаймо славу разом з пастирями і будемо звеселятися разом з ангелами”. Амінь.

ІРИНЕЙ,

АРХІЄПИСКОП НІЖИНСЬКИЙ І ПРИЛУЦЬКИЙ

Різдво Христове

2015/2016 рр.

м. Ніжин