Пасхальне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2012 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Преосвященнішого Іринея, Єпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2012

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Від влади пекла Я відкуплю їх, від смерті визволю їх.
Смерте! де твоє жало? пекло! де твоя перемога?
(Ос. 13:14)

Пасхальне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2012 р.

Ще за вісім століть до Різдва Христового святий пророк Осія передрік, що Господь Бог спокутує Свій народ, визволивши його від пекла і смерті (Ос 13:9-14). І ця надія на порятунок від смерті, якій став причетний рід людський через непослух Адама волі Божої, яка одна є благою, стало можливим через послух їй навіть до смерті і смерті хресної Єдинородного Сина Божого, Господа нашого Іісуса Христа (Флп. 2:8 ). Бог воскресив Його з мертвих, щоб бути Йому первістком серед померлих (1 Кор. 15:20). Оскільки, сповіщає апостол Павел: «Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, кожний по своєму чину: первісток Христос, потім ті, які увірували в Христа, в пришестя Його» (1 Кор. 15:22-23).

Воскресіння Христове дає кожному з нас надію на те, що наше земне буття закінчиться не смертю, а життям і життям вічним. Згадаймо слова Господа нашого Іісуса Христа до Марфи: «Я є воскресіння і життя; хто вірує в Мене, якщо і помре, оживе. І кожен, хто живе і вірує в Мене, не помре повік» (Ін. 11:25-26). Цю віру через тисячоліття випробувань пронесла Церква Христова, ця віра творила і творить сонми мучеників за Христа, віруючих аж до самої смерті.

Будемо ж і ми наслідувати їх приклад, щоб разом зі святим апостолом Іоанном Богословом спрямувати очі до Небесного Єрусалиму, де Христос царює у славі і, винагороджуючи добрих і вірних рабів Своїх, являє таїнство і славу їх тріумфу в сяйві незаплямованою білизни їх убрань, в незабутнє накреслення їх імен в Книзі життя, сповідуючи, що піднесені вони перед Отцем Його в Царстві Небесному, як свідчать дивовижні слова, які нам слід ніколи не забувати в наших небезпечних життєвих випробуваннях: «Той, хто перемагає, одягнеться у білий одяг; і не згладжу імені його з книги життя, і визнаю ім’я його перед Отцем Моїм і перед ангелами Його» (Одкр. 3:5).

Пасха, за словами святителя Іоанна Златоуста, це «бенкет віри», це «багатство благості», це дар спілкування з Богом, це – торжество життя. Пасха – це невмовкаючий заклик до безперестанної проповіді про Христа Воскреслого! Тому кожен з нас, зміцнюваний щирою молитвою в церкві та вдома, повинен жити згідно з Євангелієм, згідно із заповідями Господа і Спасителя нашого, в повсякденному звершенні добрих справ любові і єдності у Господі, піклуючись про людей, які живуть поряд з нами, особливо про людей похилого віку, хворих, знедолених і позбавлених житла. Бо Господь сказав про кожного з нас: «Так нехай сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного» (Мф. 5:16).

Возлюблені у Господі боголюбиві пастирі, доброчесне чернецтво, брати і сестри! Щиро вітаю вас з Великим і Світлим святом Воскресіння Христового! Нехай серця ваші наповнюються пасхальною радістю, душевним миром і любов’ю, «щоб у всьому прославлявся Бог Іісусом Христом. Йому ж слава і влада на віки віків. Амінь» (1 Пет. 4:11).

Благословення Воскреслого Господа Життєдавця нехай буде з усіма нами!

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!
Пасха Христова
2012 р.
м. Ніжин
ІРИНЕЙ,
Єпископ Ніжинський і Прилуцький