Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2013 р.

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
ПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ІРИНЕЯ,
ЄПИСКОПА НІЖИНСЬКОГО І ПРИЛУЦЬКОГО,
СВЯЩЕННОАРХІМАНДРИТА СВЯТО-БЛАГОВІЩЕНСЬКОГО
ЧОЛОВІЧОГО МОНАСТИРЯ М. НІЖИНА
БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ВСЕЧЕСНОМУ
ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ
НІЖИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ
ЦЕРКВИ

«Нова радість стала,
Яка не бувала:
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ осіяла…»
(З колядки)

Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2013 р.

Такими щирими і радісними піснеспівами наші діди-прадіди «від повноти серця» (Мф. 12:34) прославляли найвеличнішу подію в житті людства – пришестя у світ Господа Бога і Спасителя нашого Іісуса Христа. Традиція славити народженого Христа, що виникла на Русі разом із прийняттям християнської віри, дбайливо зберігалася й передавалася нашими предками з покоління в покоління, незважаючи на спроби «світоправителів темряви віку цього» (Еф. 6:12) замінити в душі українського народу свіло Христової віри темрявою гріха.

Ще у середині XI століття святитель Іларіон, митрополит Київський, у «Слові про Закон і Благодать» писав, що Іісус Христос, «з передвіку від Отця роджений, один співпрестольний з Отцем, Єдиносущний, як світло сонця, зійшов на землю, навістив людей своїх», щоб вони стали «синами Божими й причасниками Христа». Святитель Димитрій, митрополит Ростовський, в XVII столітті довершив тлумачення: «Бог перестав бути прихованим від людей. Стало ясним все таємниче Святого Письма. Не дивно це, бо Він з’явився серед людей: «Він явився на землі і знаходився між людьми» (Вар. 3:38)».

Сьогодні ми знову святкуємо Христове Різдво. Слово, що стало плоттю, Єдинородний Син Божий, прийшов у світ безпомічним немовлям. Боголюдина побачила світ під убогою покрівлею загону для свійських тварин в оточенні бідних і смиренних людей. Його колискою стали ясла з сіном – годівниця для худоби. Святий апостол Павел вчить, що, прийшовши на землю, Бог «принизив Себе Самого, прийнявши образ раба, зробившись подібним до людей, і з вигляду став як чоловік; упокорив Себе, був слухняним аж до смерті, і смерті хресної» (Флп. 2:7-8). Але в той же час, за тлумаченням святителя Кирила Олександрійського, під час Богоявлення «у Христі звільняється наше рабське єство, підносячись в таємничу єдність з Тим, хто прийняв і носив образ раба».

Ось чому в ці святкові дні кожен з нас особливо відчуває, що з нами Бог, Який пришов у світ, щоб довершити справу Божественної любові – справу спасіння роду людського, щоб «усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне» (Ін. 3:15). Різдво Христове освячує, наповнює споконвічним сенсом буквально кожен крок людського життя. Іісус Христос звертається до людства: «Заповідь нову даю вам: щоб ви любили один одного; як Я полюбив вас, так і ви любіть один одного» (Ін. 13:34). Наша віра має бути відповіддю на цей божественний заклик протягом усього нашого життя. Лише виконуючи заповіді віри, надії й любові за допомогою Божественної благодаті, яка діє в Церкві завдяки тому, що Бог став людиною і живе з нами, ми стаємо істинними друзями Христовими і рідними Йому.

У ці радісні й святкові дні будемо нести благу вість про Різдво Христове всім, хто живе поруч з нами: і близьким і далеким, та своїми добрими справами свідчити людству про те, що світло Христове знову і знову перемагає темряву ночі.

Зі святом Різдва Христового і Новоліттям, возлюблені у Господі отці, брати і сестри! Нехай світло Віфлеємської зірки завжди осяває наші душі, подаючи силу йти шляхом Самого Христа, Який нехай дарує нам здоров’я, мир, міцність духовну і нехай веде нас нелегким життєвим шляхом до спасіння.

Благодать Господа нашого Іісуса Христа з вами. Амінь (1 Сол. 5:28).

Різдво Христове
2012/2013 рр.
м. Ніжин
ІРИНЕЙ,
Єпископ Ніжинський і Прилуцький