Пасхальне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2013 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Преосвященнішого Іринея, Єпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2013

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Смерти празднуем умерщвение, адово разрушение,
иного жития вечнаго начало
(Тропар 7-ї пісні канону Святої Пасхи)

Пасхальне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2013 р.

Улюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Ще одного разу милосердий Господь сподобив нас зустріти Свято Свят – Пасху Христову, це величне торжество перемоги життя над смертю, світла над темрявою, добра над злом. Сьогодні радіє весь світ видимий і невидимий, славлячи Воскресіння свого Спасителя.

Бо, якщо «Христос не воскрес, – говорить апостол Павел, – то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14), марною була б і наша надія на майбутнє життя у вічності. Якби наше існування закінчувалося смертю, тоді найлогічнішим рішенням було б усіма можливими засобами намагатися отримувати для себе найбільший зиск та земні блага: «Будемо їсти й пити, бо завтра помремо». Якби людство не мало ідеалів і вищої мети існування, то яким похмурим стало б наше життя. Усі люди б зробилися вкрай жорстокими і немилосердими один до одного. Кожен у найбрутальніший спосіб намагався б використовувати інших для свого власного задоволення.

Але Христос воскрес і переміг смерть, а разом з нею і усіляке зло! Своїм воскресінням Він довів світові, що Він – істинний Бог, що вчення Його істинне і що все те, що Він обіцяв, обов’язково здійсниться. Іісус Христос, воскреснувши з мертвих, «уже не вмирає: смерть уже не має над Ним влади» (Рим. 6:9), Своїм славним Воскресінням Господь дав нам упевненість у тому, що Він «воскресить і нас силою Своєю» (1 Кор. 6:14).

Отже, не страх смерті і жага суєтних тимчасових благ, а прагнення до вічного життя має керувати нами протягом усього нашого життя і надихати нас робити добро. Любов Христова – жертовна. Він Сам став жертвою за людей. Він – Агнець Божий. Христос прийшов на допомогу грішному людству, ставши його Спасителем.

Іісус Христос закликає нас слідувати за Ним. Але, на жаль, ми часто не чуємо Його голосу й заклику – наші земні турботи та суєтність приглушують їх. Тому треба пам’ятати, що під час слідування за Христом нас очікуватимуть різноманітні перепони і спокуси, які робитиме ворог спасіння роду людського – диявол. При цьому не забуваймо також, що, за вченням Святої Церкви, горе і скорбота, життєві негаразди і труднощі приходять і відходять, а радість Пасхи залишається незмінною і вічною.

Нехай же ця невичерпна Пасхальна радість укріпить наші душі й серця, а світло Христового Воскресіння завжди буде в наших оселях, зігріваючи нас теплом любові Христової, щоб для кожної людини ми були справжніми братами і сестрами у Христі. Щиро сподіваюсь на те, що Пасхальна радість завжди надихатиме нас робити добро і намагатися досягти праведності, бо саме праведність і є справжнім багатством, яке перейде з нами у вічність.

Улюблені у Господі брати і сестри, вітаю Вас із великим торжеством любові Божої – Воскресінням Христовим! Бажаю Вам від Воскреслого Христа Життєдавця невичерпної духовної радості, здоров’я, миру і злагоди у Ваших родинах, щоб Господь відкрив нам надію Нового життя, життя в Бозі і з Богом.

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Пасха Христова
2013 р.
м. Ніжин
ІРИНЕЙ,
Єпископ Ніжинський і Прилуцький