Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2014 р.

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
ПРЕОСВЯЩЕННІШОГО ІРИНЕЯ,
ЄПИСКОПА НІЖИНСЬКОГО І ПРИЛУЦЬКОГО,
СВЯЩЕННОАРХІМАНДРИТА СВЯТО-БЛАГОВІЩЕНСЬКОГО
ЧОЛОВІЧОГО МОНАСТИРЯ М. НІЖИНА
БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ВСЕЧЕСНОМУ
ЧЕРНЕЦТВУ І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ
НІЖИНСЬКОЇ ЄПАРХІЇ
УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ
ЦЕРКВИ

Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2014 р.

«І ось вам знамення: ви знайдете сповите Немовля, Яке лежатиме в яслах» (Лк. 2:12)

         Подія Різдва Христового з року в рік святкується мільйонами людей в усьому світі тому, що саме в цій події людству дається джерело невимовної радості. Ангел Господній на полі Віфлеємському сказав пастухам: «Не бійтесь, я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям» (Лк. 2:10). Іісус народився для всіх людей, які жили, живуть і житимуть на землі. Кожен з нас може радіти цього дня як за себе, так і за своїх рідних, близьких, друзів та навіть за ворогів, а також за тих, хто ще має прийти в цей світ, тому, що «народився для нас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2:11).

         Різдво Іісуса Христа є зосередженням всіх намірів Божих, Його невимовної благості й милосердя до людей. Народившись у Віфлеємі Іудейському, Він народжується постійно в усіх віруючих цілого світу, і лежить не лише в яслах віфлеємських, але й в серцях людських. Ми знаємо і віруємо у те, що це Немовля є Той Самий, Кого «багато хто з пророків і праведників бажали бачити і чути» (Мф. 12:17); Той, Кого послано «благовістити убогим, зціляти розбитих серцем, проповідувати літо Господнє сприятливе» (Лк. 4:18); Той Самий, Хто «відкупив нас від прокляття закону, ставши за нас прокляттям» (Гал 3:13) і «смертю Своєю позбавив сили того, хто має державу смерті, тобто диявола» (Евр. 2:14). Тому будемо разом з Церквою співати словами пророка радісний гімн: «Отроча родися нaм, сын и дадeся нaм» (Іс. 9:6). Преподобний Акакій, єпископ Мелитинський, так роз’яснює ці пророчі слова: «Той, Хто є володарем на небі, на землі зробився покірним. Той, Хто був Сином на небі, на землі став отроком».

         Задовго до пришестя у світ Спасителя миру Його прозирали духовними очима старозавітні пророки й праведники. Так, Патріарх Іаков, благословляючи дванадцять синів своїх, передбачив час пришестя Спасителя нашого: «Не відійде скіпетр від Іуди і законодавець від стегон його, доки не прийде Примиритель, і Йому покірність народів» (Бут. 49:10). А пророк Ісаія бачив Мати Іісусову: «Ось, Діва в утробі прийме і народить Сина, і наречуть ім’я Йому: Еммануїл» (Іс. 7:14), бачив її рід: «І вийде паросток від кореня Ієсеєвого, і гілка виросте від кореня його» (Іс. 11:1), бачив Божественну велич Сина: «і спочине на ньому Дух Господній, дух премудрості і розуму, дух ради і кріпості, дух відання і благочестя» (Іс. 11:2). Інший пророк, Міхей, указав місце Його народження: «І ти, Вифлеєме-Ефрафо, чи малий ти між тисячами Іудиними? з тебе вийде Мені Той, Який повинен бути Владикою в Ізраїлі і якого походження від початку, від днів вічних» (Мих. 5:2). Цар Давид передбачив волхвів: «Царі фарсійські з островів дари піднесуть, царі Аравії і Сави дари принесуть. І вклоняться йому всі царі землі» (Пс. 71:10-11).

         Син Божий народився саме так, як говорили про Нього пророки: від Діви, Яка походить з дому Давида, в Віфлеємі, де колись жив Ієсей – батько Давида. Та незважаючи на здійснення всіх пророцтв, людство не впізнало свого Месію, ніхто не прийшов вклонитися Божественному Немовляті крім бідних пастухів, і ніхто не приніс Йому дарів крім волхвів. За любов і відданість пастирів і волхвів Іісус Христос родився Своєю благодаттю в їх серцях. Замислимось, чи не повинні і ми з вами зробити все для того, щоб Господь народитися і в нас? Свята Церква не випадково виголошує нині: «Христос з небес – зустрічайте!». Син Божий ніби то йде і шукає Собі місце в душах наших. Тому ми, подібно до пастухів, повинні пильнувати за своїми почуттями, думками, щоб наші серця стали яслам для новонародженого Христа Спасителя, щоб і нам явився Ангел Господній із радісною звісткою: «Христос рождається – славте!».

         Возлюблені у Господі отці, брати і сестри! Вітаю вас зі святом Різдва Господа і Бога і Спаса нашого Іісуса Христа і наступаючим Новоліттям. Щиросердно дякую пастві і духовенству за молитовну підтримку, яка допомогла мені підвестися з одра хвороби і святкувати це величне свято разом з Вами. Святкуймо ж цей день – день явлення Бога у плоті, день спасіння нашого від рабства гріха й смерті. Святкуймо його так, щоб усюди: і у храмах, і домах, і у дружніх бесідах наших – було чутно й зрозуміло «яко з нами Бог». Прославимо Народженого нас ради і нашого ради спасіння в душах і серцях наших думкою і чуттям, словом і ділом. Амінь.

Різдво Христове
2013/2014 рр.
м. Ніжин
ІРИНЕЙ,
Єпископ Ніжинський і Прилуцький