Пасхальне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2014 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Преосвященнішого Іринея, Єпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2014

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Христос воскрeсе из мeртвых, смeртию смeрть попрaв, и сyщим во гробех живот даровaв.
(Тропар Святої Пасхи)

 

Пасхальне послання Преосвященнішого єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2013 р.Христос воскрес! Два слова, але як багато говорять вони серцю віруючого! Яке невичерпне джерело всесвітньої радості лежить у цих словах! Воскресіння Господа Нашого Іісуса Христа розігнало тьму омани, у якому гинув увесь рід людський, і осяяло нас світлом істини. Воно засвідчило, що Іісус Христос є Єдинородний Син Божий – вічна Істина, що всі божественні обітниці Його є непорушними, що швидше перейде небо і земля, ніж залишиться без здійснення хоча б одне Його слово. Воно служить запорукою того, що хресна жертва, яку приніс за наші гріхи Син Божий, прийнята Отцем небесним, що прощення гріхів наших безсумнівне, що «немає нині ніякого осуду тим, котрі у Христі Іісусі живуть не за плоттю, але за духом» (Рим. 8:1), що Сам Господь Іісус Христос, з усією божественною всемогутністю Своєю, з усіма невичерпними дарами благодаті Своєї, перебуває з нами за Своєю непорушною обітницею: «Я з вами по всі дні, до кінця віку» (Мф. 18:20).

Але найголовніше джерело радості християнина полягає в тому, що світло Воскресіння Христового осяває майбутнє, вічне життя і долю його за труною. Тепер ми знаємо, що «Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть, бо Христос для того і помер, і воскрес, і ожив, щоб панувати і над мертвими, і над живими» (1 Кор. 15:22; Рим. 14:9). Тепер, споглядаючи на образ Воскресіння Христового, ми бачимо в ньому початок того найвищого торжества, коли настане і відкриється царство Бога і Христа Його, коли все зле, неприязне, вороже буде вигнано та знищено, коли праведники просвітяться, як сонце, у царстві Отця їх. Ось чому веселиться серце наше не лише під час світлого свята, а й в усі дні життя нашого на землі.

Можна запитати: а хіба віруючі у воскресіння Христове захищені в своєму житті від скорботи? Маємо сказати, що віруючі відчувають скорботу і смуток навіть більше за невіруючих. Але в тому й полягає чудодійна сила радості воскресіння Господнього, що вона наповнює нас з надлишком, дає силу забувати і немовби не відчувати зовсім усі земні скорботи і печалі.

Сьогодні наш народ переживає складні, навіть трагічні часи свого буття. Але слід пам’ятати, що Наш Бог – це Бог життя, істини, справедливості, миру і любові. Тому Він ніколи не залишить Свій світ під пануванням зла надовго. Він поверне світ до того, для чого він і призначений із дня свого створіння, тобто до добра. «Сьогоднішнє торжество – торжество на честь перемоги, перемоги Всецаря, Сина Божого. Бо нині диявол зазнає поразки завдяки Розіп’ятому, а наш рід радіє завдяки Воскреслому», – проголошує преподобний Ісихій, пресвітер Єрусалимський.

Пасха, Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа, надихає кожного християнина та зміцнює в наших серцях віру, надію і любов. Воскресіння – це справжній переворот у житті кожної людини, після якого вона вже не зможе жити так, як раніше. Кожен з нас услід за апостолом Павлом може стверджувати: «вже не я живу, а живе в мені Христос» (Гал. 2:20)!

Улюблені у Господі брати i сестри! Сердечно вітаю вас зi святом Воскресіння Христового. Нехай Воскреслий Христос зміцнить вашу віру, сповнить ваші серця духовної радості, примножить любов і терпіння та сподобить у майбутньому святкувати Пасху Христову в Царстві Небесному. «Нехай же Бог миру буде з усіма вами. Амінь» (Рим. 15:33).

 

 

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

Пасха Христова
2014 р.
м. Ніжин
ІРИНЕЙ,
Єпископ Ніжинський і Прилуцький