Різдвяне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2015 р.

 РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
Преосвященнішого Іринея, Єпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2015

Різдвяне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2015 р.«Веселися, Иерусалиме, торжествуйте, вси любящие Сиона… Да ликовствует убо вся тварь, и да играет: обновити бо ю прииде Христос, и спасти души наша»

(Стихира на стиховні Різдва Христового)

Свята Соборна і Апостольська Церква протягом двох тисячоліть зберігає в чистоті й непорочності істинне свідчення про Різдво Господа нашого Іісуса Христа у Віфлеємі Іудейськім у дні царя Ірода (Мф. 2:1). З невимовної любові до роду людського Господь Іісус Христос, Єдинородний Син, який є в лоні Отчому, прийшовши на землю, явив нам Бога Отця (Ін. 1:18), примирив людство з Богом, встановив Новий Завіт між Богом і людьми, завіт вічний і найдосконаліший, відкрив вчення про Бога, про любов до Бога і до людей, провіщав про наше майбутнє спасіння, збудувавши Церкву Свою (Мф. 16:18) і ставши її Главою.

Возлюблені у Господі пастирі, чесне чернецтво, дорогі брати і сестри! З великою радістю сердечною любов’ю вітаю всіх вас з великим і радісним святом Різдва Христового!

У цю святу ніч Творець дарував нам ні з чим незрівнянну радість знов і знов доторкнутися до Великої Благочестя тайни – явлення у плоті Бога Слова, яке відкрило велику таємницю Його нескінченої жертовної любові до всіх нас. Любов, що була явлена Богом у втіленні Його Сина, перевершує будь-яке розуміння, але ця любов істинна і дарується усякому, хто її приймає, розділяє і знаходить у ній розраду. Бог втілився, зійшов у світ, що лежить у злі, і показав усьому людству шлях спасіння. Цей шлях освітлює Віфлеємська зірка і слугує нам дороговказом у неспокійному житейському морі, особливо сьогодні, коли християни з усієї сили мають протистояти натиску спокуси, пороку і зла.

Усі ми, чада Святої Церкви, з вірою і любов’ю прославляємо Народжене Богонемовля, Якому вклоняються ангели, пастухи й волхви, та уповні отримуємо через молитви віри і у святих таїнствах церковних благодатні й різноманітні дари Духа Святого, що відроджують і оновлюють нас, допомагають нам зі смиренням і покірністю нести свій життєвий хрест шляхом до Небесного Єрусалима, громадянами якого покликані бути всі християни. «Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!» (Лк. 2, 14), – лунає ангельський гімн над усім світом, закликаючи людство в день свята миру на землі і доброї волі в людях до справ любові, братерства і миру, до припинення кровопролиття і ворожнечі, до жертвенної любові до ближнього. Пам’ятаймо слова, сказані святим апостолом Павлом: «Скорбота i утиск на всяку душу людини, яка чинить зло… Слава ж і честь і мир усякому, хто робить добро» (Рим. 2:9-10). Християнин покликаний бути досконалим, бо є співпричетним Найдосконалішому Богу (Мф. 5:48). З нами Бог – і тому ми повинні бути прикладом віри, надії, любові для всього людства. З нами Бог – і нехай через нас Він діє всюди, де люди потребують допомоги словом і ділом.

         Рік, що минув, був нелегким для нашої країни. На долю нашого народу випали важкі випробовування. Будемо ж молитися, щоб Спаситель світу, Який прийшов на землю примирити людину з Богом, умиротворив людські серця, знищивши в них ненависть і ворожнечу, та дарував мир стражденній Україні. Прославляючи Новонародженого Христа, будемо пам’ятати, що Господь завжди перебуває зі Своєю Церквою і дарує нам численні духовні радості. У 2014 році в нашій єпархії відбулися прославлення у ліку святих сповідниці віри преподобної Смарагди Ніжинської та повернення великої святині українського народу – ікони Божої Матері, іменованої «Ржавська». Заступництвом Пресвятої Богородиці й молитвами святих угодників Божих нехай наша земля постійно духовно оновлюється і преображається.

         Возлюблені у Господі отці, брати і сестри, знову і знову сердечно вітаю вас з великим і радісним святом Різдва Христового і Новоліттям! Тож нехай дарує Богонемовля Христос нам радість і надію спасіння. Нехай Той, Хто «для нас, людей, і для нашого спасіння» прийшов на землю, як немовля, і ліг у яслах безсловесних, допоможе всім нам завжди перебувати вірними й відданими Йому, щоб пожити на землі в віці цьому по правді Божійу всякому благочесті та чистоті (1 Тим. 2:2).

«Христос народжується – славте!

Христос з Небес – зустрічайте!»

 

ІРИНЕЙ,

АРХІЄПИСКОП НІЖИНСЬКИЙ І ПРИЛУЦЬКИЙ

Різдво Христове

2014/2015 рр.

м. Ніжин