Пасхальне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2015 р.

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Іринея, Архієпископа Ніжинського і Прилуцького,
Священноархімандрита Благовіщенського чоловічого монастиря м. Ніжина
Боголюбивим пастирям, всечесному чернецтву і всім вірним чадам
Ніжинської єпархії Української Православної Церкви
2015

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Ныне вся исполнишася света, небо же и земля и преисподняя: да празднует убо вся тварь востание Христово, в немже утверждается.

Тропар 3-ї пісні Пасхального канону 

Пасхальне послання Високопреосвященнішого архієпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея 2015 р.Улюблені у Христі Воскреслому всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! Нині ми святкуємо Пасху Христову, Світле Христове Воскресіння. Пасха Христова – це найвеличніше та найосяйніше християнське свято. Христовим Воскресінням людина позбавляється влади гріха, прокляття й смерті. Пасха Христова – це повнота одкровення про Бога і про Царство Боже, бо Воскресінням Христовим розкривається істинний сенс усякого буття. Пасхою Христовою дається нам образ єдності: єдності один з одним, єдності в Церкві Божій, єдності у Христі і з Христом Воскреслим. Святий Апостол Павел у посланні до филип’ян у радісному душевному піднесенні вигукує: «Для Нього я від усього відмовився i все вважаю за сміття, щоб придбати Христа… щоб пізнати Його і силу Воскресіння Його» (Флп. 3:8, 10).

Пасха Христова – це невичерпна благодатна скарбниця, і її дарами ми лікуємо всяку людську неміч, поповнюємо всяку нашу недосконалість. Це воістину невичерпне джерело сил благодатних, сил творчих! Звільняючись з полону мороку духовного, всіма силами спрямовуючись до сяючого світла Христового, ми робимо прекраснішим наше життя, бо примножуємо у своїй душі вічні багатства.

Найвеличнішим даром Сина Божого, Який Воплотився, є Одкровення через Хрест людству про те, що «Бог є любов» (1 Ін. 4:8). Любов преображає, очищує та освячує все навколо нас. І ми, виконуючи заповідь Спасителя про жертовну, самовіддану любов до людей, долучаємось до Божественної любові, яка, розгорівшись в наших серцях, незгасною пасхальною радістю наповнить і все наше життя. Тоді здійсняться на нас апостольські слова: «Кожен, хто любить, народжений від Бога і знає Бога» (1 Ін. 4:7).

Будемо ж натхненно і неухильно іти шляхом нашого спасіння. Ми знаємо, що шлях цей завжди буває тернистим і вузьким. Але пам’ятаймо, шлях Христовий – це шлях хрестоносіння й воскресіння, який приводить нас до світла, що засяяло від Життєдайного Гробу Господнього. Жити у цьому світлі – означає перемагати любов’ю скорботу і печаль, мати повноту миру та радості.

Брати і сестри! Святкуючи пасхальні дні, відкинемо від себе ворожнечу і розбрат, гріховні звички і душевну неміч. Нехай заповідь Воскреслого Христа завжди буде перед нашим духовним зором: «Так нехай сяє світло ваше перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла і прославляли Отця вашого Небесного» (Мф. 5:16). Сьогодні серед нас є багато людей, котрі гостро потребують нашої допомоги і піклування. Це жертви війни, вимушені переселенці, люди похилого віку, діти-сироти, ті, хто страждає від хвороб, бідності, самотності, бездомності. Принесімо кожному з них як пасхальний дар нашу жертовну любов, допоможемо цим людям нести життєвий хрест, від щирого серця даруючи їм втіху і радість.

«День Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа, – пише святитель Іоанн Златоуст, – основа миру, початок примирення, припинення ворожих дій, знищення смерті, поразка диявола». Про це повинні пам’ятати всі ми – учні Іісуса Христа. Будемо постійно молитися, щоб Пасха Христова встановила мир там, де сьогодні ллється кров і поширюється ненависть, щоб усі люди, які живуть в Україні і в усьому світі, простягнули один одному руку примирення і злагоди в ім’я благословенного миру на землі.

Дорогі отці, брати і сестри! Розділяючи разом з Вами Пасхальну радість, сердечно вітаю всіх вас з великим святом Воскресіння Христового. Нехай подасть нам Господь мир і радість, оновить наші духовні і тілесні сили і у скрутних обставинах життя допоможе йти шляхом примирення, терпимості та злагоди.

Благодать Воскреслого Господа нашого Іісуса Христа і любов Бога і Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС!

  + ІРИНЕЙ, АРХІЄПИСКОП НІЖИНСЬКИЙ І ПРИЛУЦЬКИЙ

Пасха Христова
2015 року
м. Ніжин